Matija Posavec: Svaka žrtva treba grob i komemoraciju

Nostelj liste HNS-a i međimurski župan Matija Posavec gostovao je u emisiji Studio uživo gdje, među ostalim, komentirao aktualne političke događaje i europske izbore.

“Ne treba tu nešto mistificirati. Svaka žrtva treba grob i komemoraciju. Treba se klanjati žrtvama, ne ideologijama. Ako ste vi u bilo kojoj zemlji, kući ili dvorištu onda se morate držati pravila te zemlje, kuće ili dvorišta. To se zove uređena država i poštivanje prava i obaveza. Tada ne bi bilo nikakvih uhićenja i dovođenja nečeg u kontekst zbog čega pate žrtve. Austrija nam daje očito neke lekcije”, kaže Posavec na pitanje o komemoraciji na Bleiburgu

Na pitanje treba li Hrvatska regulirati ustaške simbole, odlučno odgovara: “Apsolutno, trebamo regulirati”.

Što se tiče referendumske inicijative ’67 je previše’ i potpisa koje su prikupili, međimurski župan kaže: “Ako vi imate organizirano prikupljanje potpisa u roku dva tjedna u kojem je prikupljeno 700 tisuća potpis, a referendum bi koštao desetke milijuna kuna to je jasna poruka Vladi. Pametan je prijedlog da se sjedne s predstavnicima sindikata i vidjeti mogu njihove ideje implementirati u zakone.”

Govoreći o povlaštenim mirovinama, Posavec kaže: “Ja i dalje smatram povlaštene mirovine najvećim problemom. Mi se kao društvo i država moramo odlučiti hoćemo li uvesti red i trebamo preispitivati sva davanja i jesu li prema sustavu pravednosti. Ako vi morate raditi krvavu plaću, onda nije ugodno ako neki dobivaju novce koji nisu zaslužili.”

Europski izbori

Za 10 dana Europa bira novi saziv Europskog parlamenta, a kampanja traje već tjednima.

“Prije svega, uloga Europskog parlamenta je što se hrvatskih građana tiče mistficirana i ne znamo ulogu Parlamenta. Europski parlament donosi većinu zakona i uloga europarlamentarca je vrlo važno. Puno zakona se donosi u Parlamentu i Sabor ih samo mora implementirati. HNS je najjača liberalna stranka.Ja poštujem svaku anketu, ali prava anketa će btii 26. navečer. Vjerujem u dobre rezultate i milsim da ćemo se svi iznenaditi”, uvjeren je Posavec.

“Moj uvjet je bio da idemo samostalno. Moj pogled na politiku je malo drugačiji. Jednostavno je tako. Svaka zemlja je specifična i mi moramo iskoristiti Europsku uniju. Jedina prava reforma koju potiče i Europska unija je jačanje malog i srednjeg poduzetništva”, kazao je Posavec.

izvor: http://hr.n1info.com/Vijesti/a402774/Matija-Posavec-Svaka-zrtva-treba-grob-i-komemoraciju.html

Podijeli:

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *