Matija Posavec – novo lice HNS-a na putu za Europski parlament

Zovu ga županom najuspješnije županije ili, može se reći, najuspješnijim hrvatskim županom. 38-godišnji Matija Posavec za takve nazive uporište ima i u međunarodnim potvrdama. Naime, ugledni svjetski poslovni časopis Financial Times potvrdio je da je njegova Međimurska županija najpogodnija regija za uspješno poslovanje. Dvaput. Posavec zna reći da bi se političari morali boriti za bolju budućnost a ne za svjetliju prošlost. Za takav odnos prema politici, tvrdi, potrebna je odvažnost i spremnost za donošenje odluka, ali i odgovornost za javni interes. Sve to, kaže, donosi lista koju predvodi na izborima za Europski parlament.

Iako danas predvodite listu Hrvatske narodne stranke za Europski parlament ne tako davno bili ste vrlo glasni u kritiziranju odluke vaše stranke oko ulaska u koaliciju s vladajućim HDZ-om, čak ste se i povukli iz nacionalne politike?
– Imate pravo, nisam se suzdržavao u iskazivanju kritika zbog načina na koji je izveden ulazak HNS-a u Vladu i opet bih napravio isto u takvim okolnostima, ali ne zato što mi je koncept suradnje bio neprihvatljiv, nego sam takav potez u trenutku u kojem se dogodio smatrao neprincipijelnim. Povukao se jesam, ali samo iz nacionalne politike. Nisam mogao iznevjeriti birače ni članove stranke koji su upravo postigli izvrsne rezultate na izborima u Međimurskoj županiji. Rezultati koje tamo i dalje postižemo pokazuju da sam dobro postupio.

Zašto ste odlučili prihvatiti ulogu nositelja liste na izborima koji, dosadašnja praksa je bar tako pokazala, nose najmanji interes birača?
– Držim da je krajnje vrijeme za promjene u pristupu politici na svim razinama. Trebao se okrenuti onoj politici koja je neopterećena prošlim događanjima, politici koja je razvojna. Ta politika je zasnovana na demokratskim vrijednostima otvorenosti i tolerantnosti, a dugujemo je ne samo našoj Hrvatskoj, ona treba i Europskoj uniji kao zajednici zemalja članica. Vjerujem u novo pozitivno lice hrvatske politike u središtu koje su rad i rezultati, a ne ideološke promjene, strančarenje i populizam što samo zabavlja političke stranke, ali ne čini ništa za bolji život građana.

HNS na ove izbore izlazi samostalno, a upravo radi nacionalne koalicije s HDZ-om dosta je skeptika u rezultat!?
– Nacionalna koalicija je jedno, europski izbori ili lokalne koalicije su nešto posve drugo. Imamo takvu situaciju u Međimurju, pa uostalom ni dubrovački HNS nije na lokalnoj razini u koaliciji s trenutno vladajućim HDZ-om. Iako samostalni izlazak na izbore nosi rizike, prilika je to da odmjerimo svoje snage. HNS je uvijek pokazivao da može puno više nego što mu drugi prognoziraju, a ja vjerujem u našu listu, u svojih jedanaest kolegica i kolega, sjajnih i vrijednih ljudi.

Podijeli:

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *